Ny robotcell effektiviserar för Bewi

Ny robotcell effektiviserar för Bewi

En robotcell automatiserar Bewi Insulations fabrik i Genevad. Med hjälp av två robotar kan 1700 element limmas per dag jämfört med dagens knappt 500. – Samarbetet med AH har varit proffsigt och det har gett en mycket bra lösning utifrån mina idéer, säger Andreas Fogelberg, produktionschef Sverige.

Bewi Insulation har tre fabriker i Sverige och jobbar med byggisolering. I fabriken i Genevad söder om Halmstad tillverkas bland annat byggelement med en utsida, en minerit-skiva.

– Det är en cementbaserad skiva som vi limmar på våra formgjutna isoleringsprodukter. Fram till nu har vi gjort själva limningen manuellt i fabriken, berättar Andreas Fogelberg som dock bar på idéer för att utveckla den delen av produktionen.

Valet på att utveckla en robotcell för att automatisera limningen föll på AH Automation.

– Samarbetet med AH har fungerat kanon. Jag hade grundidén om hur jag ville att automatiseringen skulle fungera och tillsammans med AH har vi det senast dryga året utvecklat en riktigt bra lösning, säger Fogelberg.

Den nya robotcellen är färdigställd och testad på AH i Kungshamn och ska under vecka 8 monteras och trimmas in på plats i Genevad-fabriken.

– Tidplanen på att köra den för fullt i mars ser ut att hålla. Det kan hända att det gått att få en billigare lösning, men den kvalitet och service AH presterar känns mycket bra.

För produktionen och operatörerna på plats innebär den nya robotcellen ökad produktivitet och effektivitet.

– Den nya robotcellens två robotar kommer att kunna limma 1700 element om dagen jämfört med de knappt 500 som fyra personer tidigare gjorde. Det är mycket bra för oss eftersom det frigör tid och resurser från den här standardprodukten till att jobba med specialprodukter. Avbetalningstiden för investeringen på cirka 6 miljoner kronor räknar vi med är drygt tre år, slutar Fogelberg.